Δημοσίευμα

Παρουσίαση βιβλίου, στην Καλαμάτα, του Δ. Στεφανάκη: «Λέγε με Καΐρα»

Πρώτη Δημοσίευση: 09/05/2016 στο tharrosnews.gr

Το βιβλιοπωλείο Bookmark, στον πεζόδρομο της Αντωνοπούλου, ο Σύλλογος Γονέων Τριών Τέκνων Νομού Μεσσηνίας και οι εκδόσεις "Ψυχογιός" παρουσιάζουν την ερχόμενη Τετάρτη 11 Μαΐου (8.00 μ.μ.) στο χώρο του βιβλιοπωλείου το νέο βιβλίο του Δημήτρη Στεφανάκη "Λέγε με Καϊρα". Εκτός από την αναφορά στη νέα του εκδοτική προσπάθεια, ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του.
 
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα 
Σταχυολογώντας μια σειρά από συνεντεύξεις του σε διάφορα περιοδικά, ένα…πρόσωπο του Δημήτρη Στεφανάκη θα μπορούσε να ήταν και το εξής: (…) Η λογοτεχνία δεν είναι για όλους. Αυτή είναι η αλήθεια, όσο κι αν μας πληγώνει. Η σχέση μας με τα βιβλία μεστώνει με τα χρόνια. Δεν έχω απαίτηση από τη σημερινή νεολαία να καταβροχθίζει το ένα βιβλίο μετά το άλλο. Πέρα από τη λογοτεχνία, υπάρχει η ζωή κι αυτό πρωτίστως πρέπει να αναζητά κανείς. Αφήνω πως αρκετοί νέοι διαβάζουν και μάλιστα με πιο γόνιμο τρόπο από ό,τι η δική μου γενιά. Πρέπει, επιτέλους, να αντιληφθούμε ότι η λογοτεχνία δεν έχει ανάγκη το αναγνωστικό κοινό, αλλά το αντίθετο. Εμείς έχουμε την ανάγκη της (…)
(…) Νομίζω ότι δίνουμε μεγάλη σημασία στην επιστημονική ακρίβεια, στο δόγμα, στην εξουσία και στη λεγόμενη ιστορική αλήθεια. Επιτρέψτε μου να πω ότι όλα αυτά είναι αυθαίρετα σχήματα. Η επιστημονική ακρίβεια αναιρείται την επόμενη στιγμή, το δόγμα οδηγεί σε καθολικά εγκλήματα, η εξουσία γίνεται ανάλγητη και βάναυση και η ιστορική αλήθεια… είναι ένα ωραίο κατασκεύασμα, μεγαλύτερο παραμύθι από την ίδια τη λογοτεχνία (…)
(…) Κανείς δεν πάει μακριά χωρίς τους κλασικούς. Χωρίς καμιά δόση υπερβολής αυτό είναι το μικρό μυστικό κάθε σημαντικού λογοτέχνη σήμερα. Έχω πει, και δεν το παίρνω πίσω, πως στην εποχή μας κανείς δεν γίνεται μεγάλος συγγραφέας από τύχη. Προαπαιτείται η βαθιά γνώση όσων έχουν προηγηθεί στη παγκόσμια σκηνή της λογοτεχνίας. Ύστερα ο καθένας ας τραβήξει τον δικό του δρόμο (…)
(…) Κάθε βιβλίο απαιτεί θυσίες και κόπους, γράφετε, συμπληρώνοντας ότι ο συγγραφέας τα λησμονεί για να τα θυμηθεί στο αμέσως επόμενο. Θυμίζει ωδίνες τοκετού που ξεχνιούνται κάθε φορά…Είναι ένα διαρκές βάσανο η δημιουργία, μια πύρρειος νίκη, με πολλές μάχες χαμένες. (…)

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

ΠΗΓΗ: www.tharrosnews.gr/news/content/παρουσίαση-βιβλίου-στην-καλαμάτα-του-δ-στεφανάκη-λέγε-με-καϊρα

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...