Δημοσίευμα

«Λέγε με Καΐρα» Ένα ταξίδι στην ιεροτελεστία της μνήμης.

Πηγή: 360views.gr/λέγε-με-καΐρα/

Λέγε με Καΐρα: Ο συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης, που τιμήθηκε με το «Prix Mediterranee Etranger» και το Διεθνές Βραβείο Καβάφη, το 2011, διακρίσεις με τις οποίες η νέα ελληνική λογοτεχνία βρίσκει τη θέση της στην παγκόσμια λογοτεχνική ελίτ, επιστρέφει με ένα παλιό του βιβλίο, το «Λέγε με Καίρα», στο παρελθόν και στην παιδική ηλικία για να αναψηλαφήσει αναμνήσεις, να φωτογραφίσει στιγμές και να αποκωδικοποιήσει συμβάντα, τότε που ο κόσμος στις γειτονιές και στις αλάνες ήταν ή έμοιαζε τουλάχιστον αλλιώτικος, είχε βουνό τα όνειρα, πολλές ιστορίες, γεύσεις, αρώματα και μυρωδιές. Αλλά γιατί είναι απαραίτητο ένα τέτοιο ταξίδι στην ιεροτελεστία της μνήμης ?

Ο ίδιος ο συγγραφέας έχει τις εξηγήσεις:
«Υπάρχει λόγος που ξαναγυρίζουμε στα τοπία της παιδικής μας ηλικίας, στην εξορία του χρόνου, αναζητώντας τη χαμένη παιδικότητά μας.
Χρόνια τώρα σκάλιζα το μύθο της Καΐρας, σαν αναποφάσιστος γλύπτης που σμιλεύει το μάρμαρο της μνήμης του. Άφησα πίσω μου την πρώτη εκδοχή της και τώρα κοιτάζοντας το άγαλμα των λέξεων, χαμογελώ ικανοποιημένος.
Στα σοκάκια της μυθικής γειτονιάς, στις αλάνες, στην ταβέρνα του παππού και στη θέα των Πουτανάδικων ξαναβρίσκω κάτι από την αίσθηση των παλιών ημερών. Θα θυμάμαι πάντα το άρωμα από τα στραγάλια, την γεύση από το παστέλι αλλά και τη μυρωδιά των παλιών ιστοριών.
Είμαστε λαός παραμυθάδων. Ο καθένας έχει να σου πει ιστορίες, πολλές από τις οποίες μεταφέρονται από γενιά σε γενιά.
Θα ξαναδώ τους παλιούς δρόμους και τις χαμένες γειτονιές με τα μάτια του παιδιού που δεν έκλεισαν ποτέ,
μα συνεχίζουν να κοιτάζουν τον κόσμο από μια γωνιά της ψυχής μου»

«Λέγε με Καϊρα», Δημήτρης Στεφανάκης
Επανακυκλοφορεί από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Πληροφορίες για το βιβλίο: https://dimitrisstefanakis.gr/site/gr.php?p=vivliaview&id=84

Πηγή: 360views.gr/λέγε-με-καΐρα/

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...