Δημοσίευμα

Τα μυστικά των "Ευτυχισμένων οικογενειών" από τον Δημήτρη Στεφανάκη - Τo εργαστήρι στην Πάτρα και η αλλαγή εκδοτικού οίκου.

Τον Απρίλιο κυκλοφορεί το νέο του μυθιστόρημα από τις εκδόσεις "Μεταίχμιο".

Υπάρχουν "Ευτυχισμένες Οικογένειες"; Ως προς την ουσία του ερωτήματος πολλά μπορούν να ειπωθούν, το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι τον Απρίλιο του 2017 θα υπάρχουν τυπωμένες, στις προθήκες των βιβλιοπωλείων. Ο Δημήτρης Στεφανάκης έχει ολοκληρώσει ήδη το νέο του  μυθιστόρημα, ενώ στις αρχές Νοεμβρίου θα επισκεφθεί ξανά την Πάτρα, για τη δεύτερη συνάντηση, στο πλαίσιο του εργαστηρίου δημιουργικής γραφής, που πραγματοποιεί, με πολλή μεγάλη συμμετοχή.

Οι "Ευτυχισμένες οικογένειες" μας οδηγούν από τη μια γενιά στην άλλη, από τη μεγάλη ιστορία, ως αχνό φόντο, στη μικρή προσωπική των πρωταγωνιστών. Το βιβλίο θα είναι το πρώτο του Δημήτρη Στεφανάκη, το οποίο θα κυκλοφορήσει από τον εκδοτικό οίκο "Μεταίχμιο" στον οποίο "μετακόμισε" ο συγγραφέας.

Της Ελευθερίας Μακρυγένη

Έχετε ήδη ολοκληρώσει το νέο σας μυθιστόρημα με τίτλο "Ευτυχισμένες Οικογένειες". Μιλήστε μας γι αυτό. Σε ποια εποχή και σε ποιες καταστάσεις μας οδηγείτε; Ο τίτλος έχει μια δόση ειρωνείας;
«Ασφαλώς! Ένας ήρωας του μυθιστορήματος λέει χαρακτηριστικά: «Οι ευτυχισμένες οικογένειες δεν έχουν μυστικά ή δεν είναι ευτυχισμένες». Ποια οικογένεια όμως δεν έχει μυστικά; Πόσω μάλλον η οικογένεια που πρωταγωνιστεί σε αυτό το βιβλίο. Κατά τα άλλα θα πρέπει να αναζητήσετε κι εδώ την πυκνή ύφανση που υπήρχε στην κοσμοπολιτική τριλογία μου. Ένα πλούσιο ψηφιδωτό γεγονότων οδηγεί από την μια εποχή στην άλλη από τη μια γενιά στην άλλη με ένα αφηγηματικό τρόπο που αρμόζει σ’ ένα συγγραφέα του σήμερα».

Ποια ήταν η πρόκληση του νέου μυθιστορήματος σε επίπεδο γραφής, ιστορίας, χαρακτήρων;
«Η ιστορία αυτού του βιβλίου είναι σίγουρα πρωτόγνωρη με την έννοια ότι οι χαρακτήρες δρουν  και συνδέονται μεταξύ τους με τρόπο συχνά ανορθόδοξο. Εκείνο που με δυσκόλεψε ήταν η γραφή, στο βαθμό που πρέπει κανείς να ανανεώνεται αλλά και να ακολουθεί τις ιδιαιτερότητες των ηρώων του».

Για μια ακόμα φορά φωτίζετε τη μικρή ιστορία των ανθρώπων με φόντο πιο μεγάλα ιστορικά γεγονότα.
«Ναι, μόνο που αυτή τη φορά η Ιστορία με ιώτα κεφαλαίο προβάλλει πιο αχνή και πιο διακριτική από ποτέ. Όσο πιο πολύ διεισδύει κανείς στον μικρόκοσμο των ανθρώπων, τόσο ο μέγας κόσμος που μας περιβάλλει εξαερώνεται».

Το νέο βιβλίο κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο με τον οποίο πλέον συνεργάζεστε. Tι σηματοδοτεί αυτή η αλλαγή  και το πέρασμα από τον Ψυχογιό στο Μεταίχμιο;
«Στα δεκαέξι χρόνια της συγγραφικής μου σταδιοδρομίας είχα την τύχη να συνεργαστώ με εξαιρετικούς εκδότες. Από την Ωκεανίδα, όπου «ενηλικιώθηκα», πέρασα στις εκδόσεις Πατάκη με βιβλία όπως οι «Μέρες Αλεξάνδρειας» και το «Συλλαβίζοντας το καλοκαίρι» που σημάδεψαν την πορεία μου ως μυθιστοριογράφου. Στις εκδόσεις Ψυχογιός εδώ και πέντε χρόνια έζησα σημαντικές στιγμές, με διεθνείς διακρίσεις και περαιτέρω αναγνώριση. Έχω την αίσθηση ότι φεύγω από έναν εξαιρετικό εκδότη, για να μπω σε μια ζεστή και δυναμική εκδοτική οικογένεια όπως είναι οι εκδόσεις Μεταίχμιο. Εκτός των άλλων πρόκειται να αναλάβω την διεύθυνση μιας σειράς κλασικής λογοτεχνίας, κάτι που από καιρό επιθυμούσα.  Δεν σας κρύβω μάλιστα ότι χάρηκα για την ηχηρή απήχηση που είχε αυτή η «μεταγραφή» στον κόσμο του βιβλίου και των αναγνωστών».

Αυτή την περίοδο κάνετε στην Πάτρα σεμινάρια δημιουργικής γραφής, με το επόμενο ραντεβού να είναι στις αρχές Νοεμβρίου. Το ενδιαφέρον ήταν ιδιαίτερα μεγάλο. Πώς εξελίσσεται αυτή η "συνάντηση";
«Η ανταπόκριση που είχε αυτό το σεμινάριο στην πόλη σας, είναι από τα πιο ευχάριστα πράγματα που μου έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό, πιστέψτε με. Δεν είναι μόνο ο αριθμός των συμμετεχόντων αλλά κυρίως η ποιότητα των ανθρώπων και το ειλικρινές ενδιαφέρον, που κάνουν το μάθημα συναρπαστικό αλλά και γόνιμο. Νομίζω πως από αυτή την εμπειρία μόνο καλά πράγματα θα αντλήσουμε τόσο εγώ όσο και όλοι όσοι συμμετέχουν. Από την πλευρά μου θα προσπαθήσω να βγάλω από τον καθένα το καλύτερο συγγραφικό και αναγνωστικό αποτέλεσμα».

ΠΗΓΗ: http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/411925

Ο Δημήτρης Στεφανάκης στις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ: http://metaixmio.gr/author/4726-.aspx?ContributorPageIndex=4

Δημήτρης Στεφανάκης: «Όσο πιο πολύ διεισδύει κανείς στον μικρόκοσμο των ανθρώπων, τόσο ο μέγας κόσμος που μας περιβάλλει εξαερώνεται».

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...