Δημοσίευμα

Στην παρουσίαση του βιβλίου «Ευτυχισμένες οικογένειες» στον Βόλο

Στιγμιότυπα από παρουσιάσεις βιβλίων
Στην παρουσίαση του βιβλίου «Ευτυχισμένες οικογένειες» στον Βόλο

Την Τρίτη στις 9 Μαΐου το απόγευμα στο Public Βόλου παρευρεθήκαμε στην εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου του συγγραφέα Δημήτρη Στεφανάκη  με τίτλο: "Ευτυχισμένες οικογένειες" των εκδόσεων Μεταίχμιο.
Η κα Νεκταρία Πουλτσίδη διαχειρίστρια της διαδικτυακής ομάδας "Θεματοφύλακες Βιβλίων" και του νεοσύστατου blog "Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών", και η κα Δωροθέα Πέρπερα, φιλόλογος, κριτικός, αρθρογράφος (Ταχυδρόμος, Πολιτιστικός Σύλλογος Τρικερίου) ως λάτρεις του ποιοτικού βιβλίου ανταμώσαμε ευχάριστα στην εκδήλωση έχοντας τον ίδιο σκοπό να γνωρίσουμε από κοντά τον συγγραφέα και να έχουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε.

Την εκδήλωση οργάνωσαν με επιτυχία :Ο Σύλλογος Αποφοίτων της  Ελληνογαλλικής Σχολής Βόλου «Άγιος Ιωσήφ», τα Public και οι εκδόσεις Μεταίχμιο. Ο συντονισμός έγινε από τη  δημοσιογράφο κα Ροσσάνα Πώποτα,ο χαιρετισμός από την κα Άρτεμη Κουτσούκου, πρόεδρο του συλλόγου «Άγιος Ιωσήφ» και ο σχολιασμός του περιεχομένου και των ηρώων από την εκπαιδευτικό κα  Χαριτίνη Μαλισσόβα.

Η γεμάτη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων του Public έδειξε την αγάπη του βολιώτικου αναγνωστικού κοινού για τον πολυγραφότατο και τιμημένο με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη, το 2011, συγγραφέα Δημήτρη Στεφανάκη. Τα βιβλία του αποτέλεσμα έρευνας και διαβάσματος συνδυάζουν ιστορικά γεγονότα, ενδιαφέρουσα πλοκή και κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα.

Γυναίκα το κεντρικό πρόσωπο του νέου μυθιστορήματός του -«το πιο άπιστο και καιροσκόπο πλάσμα στον κόσμο»-, όπως αυτοχαρακτηρίζεται η ηρωίδα του η δικηγόρος Λήδα Δημητριάδη.

Μια ματιά στο οπισθόφυλλο του ολόφρεσκου μυθιστορήματος, μας βάζει για λίγο στο κόσμο του και μας δημιουργεί τη λαχτάρα, μας κινεί το ενδιαφέρον για να το διαβάσουμε. "Οι ευτυχισμένες οικογένειες δεν έχουν μυστικά, αλλιώς δεν είναι ευτυχισμένες". Αυτό ισχυρίζεται ο Άγης Δημητριάδης-Σέραρντ. Ο ίδιος βέβαια συντηρεί δύο σπίτια, δύο γυναίκες, δύο παιδιά, ζει ουσιαστικά δύο ζωές. Στο μεταξύ η οικογένειά του, από τις επιφανέστερες της Αθήνας, περνά δύσκολες ώρες. Ο Ρόμπερτ Σέραρντ, ιδρυτής του ομώνυμου πολυτελούς ξενοδοχείου, βρίσκεται ξαφνικά στο στόχαστρο νεαρού φοιτητή ο οποίος διεξάγει έρευνα για το κρίσιμο διάστημα 1939-1945 και απειλεί να αμαυρώσει τη μνήμη του. Όλοι δηλώνουν θορυβημένοι εκτός από τη Λήδα Δημητριάδη, τη δικηγόρο της οικογένειας, η οποία ενθουσιάζεται με την ιδέα ότι κάποιος αποφάσισε επιτέλους να φωτίσει τη σκοτεινή διαδρομή του.

Ανασκοπώντας ωστόσο έναν αιώνα οικογενειακής ιστορίας, η οποία συχνά εμπλέκεται με τη διαδρομή της χώρας, η Λήδα ανακαλύπτει πως οι πάντες κρύβουν μυστικά: Πάθη ή εγκλήματα, έχθρες ή προδοσίες, όλα όσα συνθέτουν το μέταλλο από το οποίο είναι φτιαγμένες οι "ευτυχισμένες οικογένειες". Κι αυτό είναι μια παρηγοριά...

Ο ίδιος ο συγγραφέας εξομολογείται: «Στις Ευτυχισμένες οικογένειες η μέθεξη της μικρής και της μεγάλης Ιστορίας συντελείται χάρη στα πλάσματα εκείνα που η καθημερινότητά τους εμπλουτίστηκε κάποτε με στιγμές κοσμοϊστορικές. Κι ίσως η γοητεία των ηρώων μου δεν εξαντλείται στα όποια γνωρίσματά τους, αλλά κυρίως σε αυτές τις εξαιρετικές στιγμές που αφουγκραζόμαστε στη ζωή τους».

Προς το τέλος της παρουσίασης ο Δημήτρης Στεφανάκης άνοιξε έναν γόνιμο διάλογο με το κοινό με φανερή συγκίνηση, καθώς ήταν κάτι που του είχε λείψει, αφού για καιρό ενσυνείδητα απείχε από περιοδείες επιλέγοντας να είναι το κέντρο της ζωής του για ένα διάστημα και λιγότερο της προσοχής. Συγγραφέας και κοινό μιλήσαμε σχετικά με τη λογοτεχνία του παρελθόντος σε σχέση με τη σύγχρονη, τη μεταμοντέρνα λογοτεχνία, για την επίδρασή της στη ζωή μας, για τον τρόπο με τον οποίο γράφει ο ίδιος γενικά αλλά και για τις αλλαγές που εντοπίζονται ειδικά το νέο του δημιούργημα, για τον τρόπο που διαβάζουμε ως αναγνώστες, για την πλήξη που μας προξενούν οι ξέπνοοι γραφιάδες και οι θλιβεροί συλλέκτες διαφημίσεων, για τους αγαπημένους μας συγγραφείς αυτούς που θα ήθελες να ξαναδιαβάσεις ανεξάρτητα από το σε ποια εποχή ανήκουν, όπως ο Αλμπέρ Καμύ κι ο Καραγάτσης και για την πρόκλησή του να αφηγηθεί την ιστορία αυτή ως γυναίκα κάτι που δεν είναι τελικά καθόλου εύκολο να το κάνει ένας άντρας.

Και ήταν τελικά, όπως πάντα, απολαυστικός, με τον ελεύθερο στοχασμό του, το χιούμορ του και τον αυτοσαρκασμό του.

Προσωπικά πέρασα ένα όμορφο απόγευμα με ωραίους ανθρώπους, με ένα βιβλίο το οποίο ανυπομονώ να διαβάσω και με έναν άνθρωπο ξεχωριστό, τον Δημήτρη Στεφανάκη. Έναν άνθρωπο που από την πρώτη στιγμή αισθάνεσαι ότι λατρεύει τη συγγραφή και αγαπάει το να μοιράζεται τις σκέψεις, τα συναισθήματά του.Του ευχόμαστε το νέο του μυθιστόρημα να ταξιδέψει σε όσους περισσότερους αναγνώστες γίνεται.
Δωροθέα Πέρπερα

ΠΗΓΗ: http://thematofylakes-logotexvwn.blogspot.gr/2017/06/blog-post_6.html

Πληροφορίες για την εκδήλωση: https://dimitrisstefanakis.gr/site/gr.php?p=postsview&id=564

Στην παρουσίαση του βιβλίου «Ευτυχισμένες οικογένειες» του Δημήτρη Στεφανάκη, στον Βόλο

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...