Δημοσίευμα

Είναι ζήτημα πεπρωμένου - Γράφει η η Έφη Ριζά για τον «Μινώταυρο» - fractalart.gr

Γράφει η η Έφη Ριζά για τον «Μινώταυρο» του Δημήτρη Στεφανάκη (εκδ. Μεταίχμιο) - fractalart.gr
Είναι ζήτημα πεπρωμένου - Γράφει η η Έφη Ριζά για τον «Μινώταυρο» - fractalart.gr

Ο Δημήτρης Στεφανάκης είναι πια ένας καταξιωμένος συγγραφέας, έτσι ώστε να μην χρειάζεται οποιεσδήποτε συστάσεις. Η καταξίωση βέβαια είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις, που από τη μια υπάρχει η καθολική αναγνώριση, από την άλλη ο κίνδυνος να μπει κανείς σε μια φάση παρατεταμένης παρακμής χωρίς καν να το αντιληφθεί. Ο συγγραφέας της «Τριλογίας του κοσμοπολιτισμού» επέστρεψε εσχάτως στις «Μεγάλες Αφηγήσεις» του. Δημιούργησε ένα κόσμο στέρεο, πολυφωνικό, πολυάνθρωπο από αυτούς που ξέρει πολύ καλά να δημιουργεί. Τα πολυσέλιδα κοσμοπολίτικα μυθιστορήματα του Στεφανάκη είχαν ανέκαθεν ένα διακριτικό γνώρισμα που βοηθούσε τον δημιουργό τους να ξεχωρίζει – γνώρισμα το  οποίο έχει και ο ίδιος επισημάνει κατά καιρούς στις συνεντεύξεις του.

Ο Στεφανάκης καταφέρνει πάντα και προικίζει τους ήρωές του με ένα υψηλό πεπρωμένο, πράγμα που  παρατηρεί κανείς και στο νέο του μυθιστόρημα με τίτλο «Μινώταυρος». Πρόκειται για ένα έπος στο οποίο οι χαρακτήρες του κρατούν για τον εαυτό τους ένα σεβαστό μερίδιο Ιστορίας σ’ ένα τόπο, όπως η Κρήτη αλλά και όλη η Ευρώπη του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα, που ορίζεται ως μυθιστορηματική οικουμένη στα κορυφαία έργα του συγγραφέα. Ο μυθιστορηματικός κύκλος που άνοιξε κάποτε με τις «Μέρες Αλεξάνδρειας» ήρθε να συμπληρώσει ένα ορατό κενό στην κλασική νεοελληνική μυθιστοριογραφία. Ο «Μινώταυρος» ως μυθοπλασία δείχνει να κλείνει για την ώρα αυτό το  λαμπρό κύκλο μεσογειακών αφηγήσεων που τοποθετεί τον Στεφανάκη στην πρώτη γραμμή της λογοτεχνίας στον Ευρωπαϊκό νότο.

Θα επιστρέφουμε συχνά τόσο στην άτυπη τριλογία του κοσμοπολιτισμού (Μέρες Αλεξάνδρειας, Φιλμ Νουάρ, Άρια) όσο και στον «Μινώταυρο» αναζητώντας το νόημα της ζωής σε καθένα από τους προικισμένους χαρακτήρες του Κρητικού συγγραφέα. Θα ανακαλύπτουμε κάθε φορά αυτή την τέχνη της ανθρώπινης μοίρας, γνώρισμα των μεγάλων συγγραφέων που τα έργα τους ταξιδεύουν ανεμπόδιστα μέσα στο χρόνο. Από την Αλεξανδρινή οικογένεια των Χαράμηδων, στον σκοτεινό Βασίλη Ζαχάροφ, στον διπλωμάτη Στέφανο Μαυροειδή μέχρι την κοσμοπολίτισσα Μαργώ και τους Κρήτες, τον Γιαννιό Αστάκη και τον Σήφη Μαραβελάκη, δοκιμάζεται ο μεσογειακός άνθρωπος σε πλείστες όσες εκδοχές του, για να αποδειχτεί ξανά ότι ο Οδυσσέας ήταν μόνο η αρχή σ’ ένα ταξίδι Μεγάλων Αφηγήσεων που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Στο μεταξύ ο Δημήτρης Στεφανάκης επινοώντας μια σειρά χαρακτήρων προικισμένων με υψηλό πεπρωμένο τείνει να γίνει ο πιο ικανός  χειριστής μεγάλων μύθων στη χώρα μας στη νέα  χιλιετία.
Εφη Ριζά

Δημήτρης Στεφανάκης

ΠΗΓΗ: https://www.fractalart.gr/minwtauros/

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...