Δημοσίευμα

Τρίτη 7 Νοεμβρίου - Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων - Διάλεξη του λογοτέχνη Δημήτρη Στεφανάκη με θέμα «Το μέλλον του μυθιστορήματος»

Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023 στις 7:00 μ.μ. στο Αμφιθέατρο Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Διάλεξη με θέμα «Το μέλλον του μυθιστορήματος»
Τρίτη 7 Νοεμβρίου - Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων - Διάλεξη του λογοτέχνη Δημήτρη Στεφανάκη με θέμα «Το μέλλον του μυθιστορήματος»

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής σε συνεργασία με το Τμήμα Φιλολογίας
σας προσκαλεί στη διάλεξη του λογοτέχνη Δημήτρη Στεφανάκη με θέμα
«Το μέλλον του μυθιστορήματος»
Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 19:00
στο Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023, στις 19:00 - «Το μέλλον του μυθιστορήματος»

Από το Μπουένος Άιρες στα Γιάννινα η απόσταση είναι μικρή μπροστά στην αγάπη για τη λογοτεχνία!
Τρίτη, 7 Νοεμβρίου στις 7 το βράδυ στο ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
προσκεκλημένος να μιλήσω για το «Μέλλον του Μυθιστορήματος».

«Οι συζητήσεις για το μέλλον του μυθιστορήματος περιλαμβάνουν ασφαλώς και τις πιθανές μορφές του στα χρόνια που θα ακολουθήσουν. Αυτό σημαίνει ότι εισερχόμαστε ξανά σ’ ένα κύκλο συζητήσεων για τη σημασία της γλώσσας, για το ζήτημα της πλοκής, της γραμμικότητας, των χαρακτήρων, του τόπου και του χρόνου, όπως ακριβώς συμβαίνει κάθε φορά που αλλάζουμε εποχή στη λογοτεχνία.  Αν υποθέσουμε ότι το μεταμοντέρνο ήρθε να διορθώσει τα κακώς κείμενα ενός υπεραισιόδοξου και τυραννικά ανανεωτικού μοντερνισμού, τότε θα ήταν καλύτερα αυτή τη φορά να επιτρέψουμε στο μυθιστόρημα να διαμορφωθεί ελεύθερα, αφού έχει την ικανότητα να αυτορυθμίζεται…»

«Η μεγάλη αφήγηση που εγκαινίασαν ο Θερβάντες με τον Ραμπελαί έμελλε να κυριαρχήσει στην παγκόσμια λογοτεχνική σκηνή συνδυάζοντας τον στοχασμό με την αφήγηση και αναζητώντας το νόημα της ζωής. Από τον ρεαλισμό του 19ου και τον μοντερνισμό του 20ού αιώνα, το μυθιστόρημα πέρασε μεταπολεμικά στη ζώνη του μαγικού ρεαλισμού και στα χρόνια του μεταμοντέρνου, την ίδια στιγμή που κάποιοι προφήτευαν τον θάνατό του. Βρισκόμαστε στην τρίτη δεκαετία της νέας χιλιετίας και ό,τι συνεχίζουμε να θεωρούμε μυθιστόρημα προσαρμόζεται συνεχώς, αλλάζει συνεχίζοντας να ηγεμονεύει στον κόσμο του βιβλίου. Η επιβίωσή του σε αυτή την αντιμυθιστορηματική εποχή είναι ένα στοίχημα για την ίδια την κοινωνία».
Δημήτρης Στεφανάκης

Η δημοσίευση στο metaixmio.gr  https://www.metaixmio.gr/el/event/διαλεξη-του-συγγραφεα-δημητρη-στεφανακη-με-θεμα-το-μελλον-του-μυθιστορηματος-3-11-23

Η δημοσίευση στο literature.gr


► Για το μυθιστόρημα από καθέδρας. Επέστρεψα στις πανεπιστημιακές αίθουσες ύστερα από 40 χρόνια.
Τότε ήμουν ένας αδιάφορος φοιτητής τώρα ένας παθιασμένος λογοτέχνης:

«Το θέμα του μυθιστορήματος είναι το μέλλον του κόσμου και σε αυτό το μέλλον βρίσκεται ασφαλώς και το μέλλον του μυθιστορήματος».
Δημήτρης Στεφανάκης

Διάλεξη του λογοτέχνη Δημήτρη Στεφανάκη με θέμα «Το μέλλον του μυθιστορήματος» στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 7/11/23«Το θέμα του μυθιστορήματος είναι το μέλλον του κόσμου και σε αυτό το μέλλον βρίσκεται ασφαλώς και το μέλλον του μυθιστορήματος». Δημήτρης Στεφανάκης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 7/11/23Ο συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης με τον Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής και τον Πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μιλούν για «Το μέλλον του μυθιστορήματος»  7/11/23

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...