Δημοσίευμα

Ομήρου Οδύσσεια - Η ευτυχία του ταξιδιού - Ο Δημήτρης Στεφανάκης γράφει στο ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Εκατό Ομηρικοί στίχοι κάθε πρωί, το καλύτερο φάρμακο της ψυχής και του μυαλού. Μέσα σ' ένα χορό μεταμφιεσμένων με λέξεις που φορούν τις προσωπίδες των αιώνων και δυσκολευόμαστε κάποτε να τις αναγνωρίσουμε. Τίποτα δεν χάθηκε και η γλώσσα που μιλάμε και γράφουμε παραμένει αδάμαστη και ανίκητη από το χρόνο, μεταφέροντας τις μεγάλες ιδέες, τις αξίες και τα όνειρα που σώζουν τον άνθρωπο και τον πολιτισμό του σε κάθε εποχή. «Από Ομήρου άρξασθαι». Ο Δημήτρης Στεφανάκης γράφει στο ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ / fosonline.gr
Ομήρου Οδύσσεια - Η ευτυχία του ταξιδιού - Ο Δημήτρης Στεφανάκης γράφει στο ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

«Ευτυχισμένος που έκανε το ταξίδι του Οδυσσέα», ο Σεφερικός αυτός στίχος είναι καμωμένος με δάνεια, παραλλαγή του πρώτου στίχου του σονέτου Το ωραίο ταξίδι του Γάλλου ποιητή Ιωακείμ ντι Μπελαί (1525-1560)

Ευτυχισμένος όποιος σαν τον Οδυσσέα
έκανε ένα ωραίο ταξίδι

(Heureux qui, comme Ulysse, a fait un beau
voyage)

Σηματοδοτεί την αρχή μιας περιπέτειας που δεν είναι άλλη από την ίδια τη λογοτεχνία. Ο Όμηρος, αυτή η μεγάλη δεξαμενή εικόνων, ιδεών και λέξεων, μας έδωσε όλα όσα χρειαζόμασταν. Το ταξίδι, το καράβι, τους ήρωες, την ψυχή, το πεπρωμένο.

Μας έδωσε όμως και τα εργαλεία της αφήγησης, ένα δώρο πολύτιμο, για όλους εμάς τους παραμυθάδες που κληρονομήσαμε κάτι από την Ομηρική φλέβα. Αυτός ο παρακατιανός ποιητής, που πολλοί τον ταυτίζουν με κάποιον πρώην μισθοφόρο, αποσυρμένο ύστερα από τόσες και τόσες περιπέτειες στο νησί της Εύβοιας, γέμισε με την πλούσια φαντασία του τα κιτάπια της Ιστορίας ικανοποιώντας την αναγνωστική μας βουλιμία.

Ο Όμηρος είναι το κλέος της ελληνικής γλώσσας, ανυπέρβλητης, αδάμαστης, ανίκητης από το χρόνο. Διαβάζει κανείς τις πανάρχαιες λέξεις του αναγνωρίζοντας πως καμιά από αυτές δεν χάθηκε, ζουν όλες στην καθημερινότητά μας, κάποιες φορές μεταμορφωμένες, άλλοτε κερδίζοντας καινούργια σημασία. Οι εικόνες, ωστόσο, τα πάθη και τα αισθήματα θεών και ανθρώπων παραμένουν οικεία και αναγνωρίσιμα. Ο φόβος, ο δόλος, η επιθυμία, η ελπίδα, ο αγώνας, ο έρωτας, η ανάμνηση κι αυτός ο κυρίαρχος νόστος που παραπέμπει σε ένα λαό της διασποράς όπως ήταν είναι και θα είναι οι Έλληνες μέσα στους αιώνες.
Δημήτρης Στεφανάκης

ΠΗΓΗ: https://www.fosonline.gr/plus/vivlio/article/284831/omiroy-odysseia-h-eytyxia-toy-taxidioy

Περισσότερα άρθρα του Δημήτρη Στεφανάκη από ΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ - fosonline.gr

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...